top of page

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ


* ΠΡΩΤΗ(KINALIADA)
* ΑΝΤΙΓΟΝΗ(BOZCADA)
* ΧΑΛΚΗ(HEYBELI)
* ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ(BÜYÜKADA)

Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας. Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος).
Τα Πριγκηπονήσια μνημονεύονται για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Αριστοτέλη με το όνομα «Χαλκηδόνιοι νήσοι» ή «Δημόνησοι», από το όνομα κάποιου Δημόνησου
Η σημερινή ονομασία προήλθε από την εποχή που το μεγαλύτερο νησί υπήρξε ιδιοκτησία του βυζαντινού πρίγκηπα Ιουστίνου Κουροπαλάτη, στα 569 μ.Χ., ο οποίος έκτισε και ανάκτορο σε αυτό. Έκτοτε το νησί ονομάστηκε «Νήσος του Πρίγκηπος» και κατ' επέκταση τα γύρω νησιά «Πριγκηπόνησα». Πλήθος πριγκήπων και βυζαντινών αξιωματούχων κατέφευγαν στα ειδυλλιακά αυτά νησιά για ξεκούραση και συλλογισμό.
Οι Οθωμανοί τα αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα κατά καιρούς, όπως:
Kizil adalar (Ερυθρόνησα), από τις κοκκινωπές ανταύγειες των οροσειρών τους.
Papaz adalari (Παπαδονήσια), επειδή τα κατοικούσαν πολλοί καλόγηροι.
Seytan adalari (Διαβολονήσια), μεταφράζοντας κυριολεκτικά το «Δαιμονόνησα», που ήταν παραποίηση του αρχαίου «Δημόνησοι».
Στην καθημερινή ομιλία οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τα αποκαλούσαν «τα Νησιά», ενώ η σημερινή επίσημη τουρκική ονομασία τους είναι: Istanbul adalari (Τα νησιά της Πόλης). Στα νησιά δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και δρόμοι και οι συγκοινωνίες γίνονται με παραδοσιακές άμαξες και ποδήλατα.

Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η σχολή στεγαζόταν στη Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της μονής θεολογική σχολή, η οποία εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1844. Όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν σε έναν σεισμό τον Ιούνιο του 1894, αλλά επισκευάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και η σχολή εγκαινιάστηκε πάλι τον Οκτώβριο του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του '50.
Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στη Χάλκη, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου.
Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την σχολική βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών, και χειρογράφων.
Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ιεροί Ναοί Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων
      1. Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου.
      2. Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου.
      3. Ιερός Κοιμητηριακός Ναός Προφήτου Ηλιού Πριγκήπου.
      4. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Χάλκης.
      5. Ιερός Κοιμητηριακός Ναός Αγίας Βαρβάρας Χάλκης.
      6. Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αντιγόνης.
      7. Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού Κοιμητηρίου Αντιγόνης.
      8. Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου Νήσου Πρώτης.
      9. Κοινοτικόν Κοιμητήριον Πρώτης.

ΤΑ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΗΣΙΑ

 
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΩΤΗ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ ΌΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΆΜΑΞΑ ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΩΡΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΡΑΚΙ


Η ξενάγηση ξεκινάει στις 09:00 η ώρα το πρωί από το ξενοδοχείο σας με επαγγελματία ελληνόφωνο ξεναγό.Τελειώνει στις 17:00 η ώρα.Τα εισιτήρια των μουσείων δεν περιλαμβάνονται.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ: 5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ
 

Όσον αφορά τις τιμές της ξενάγησης ενδέχεται να αλλάξουν κατά την διάρκεια της σεζον και των γιορτών.Παρακαλώ,επικοινωνήστε για να πάρετε την τιμή.
bottom of page