top of page

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Σύντομη Ιστορία
Η Οθωμανική δυναστεία εγκαθιδρύθηκε από τον Οσμάν τον Α' το 12 αιώνα μ.Χ, σηματοδοτώντας την απαρχή των διενέξεων μεταξύ της Χριστιανικής Ευρώπης και της Μουσουλμανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Οθωμανική αυτοκρατορία διήρκεσε επί έξι αιώνες και δεν καταλύθηκε παρά μόλις το 1922, με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η πρώτη περίοδος της οθωμανικής ιστορίας χαρακτηρίζεται από σχεδόν συνεχή εδαφική εξάπλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας η οθωμανική κυριαρχία από μια μικρή ηγεμονία στη βορειοδυτική Μικρά Ασία κατέληξε στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που περιελάμβανε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και τον Αραβικό κόσμο. Το 1453, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (1494-1566), η αυτοκρατορία κατείχε τα περισσότερα από τα Βαλκανικά κράτη, την Ουγγαρία και μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η παρακμή της αυτοκρατορίας ξεκίνησε αμέσως μετά το θάνατο του Σουλεϊμάν και κατέρρευσε οριστικά μετά την ήττα της χώρας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά, πρώτος πρόεδρος της χώρας έγινε ο Μουσταφά Κεμάλ, γνωστός μετέπειτα ως «Ατατούρκ». Η χώρα κράτησε ουδέτερη θέση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μόνο το 1945 τάχθηκε στο πλευρό των Συμμάχων. Έκτοτε τάσσεται με την πλευρά της Δύσης ενώ το 1952 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Σοβαρές διενέξεις σημειώθηκαν το 1974 με την Ελλάδα εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρύσεων στο βόρειο τμήμα της Κύπρο. Το 1982, σε συνέχεια μιας περιόδου στρατιωτικής διακυβέρνησης ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα που αποκατέστησε το ρόλο του κοινοβουλίου στη χώρα.
Πολιτικό Σύστημα
Το πολίτευμα της χώρας είναι η Δημοκρατία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και του νόμους της χώρας, η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο ενώ η εκτελεστική από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ επιθεωρεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επταετή θητεία και διευρυμένες εξουσίες. Βουλευτικές εκλογές διενεργούνται κάθε πέντε χρόνια ή και νωρίτερα εάν το αποφασίσει το Κοινοβούλιο ή ο Πρόεδρος και εφόσον συντρέχουν οι ειδικοί λόγοι που ορίζονται στο σύνταγμα. Σε αυτές δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες άνω των δεκαοχτώ ετών.
Πολιτισμός
Η Τουρκία διαθέτει μακραίωνη και πολυποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά, επηρεασμένη από τον αραβικό, τον βυζαντινό και δυτικό πολιτισμό. Σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική αποτελεί ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η περίοδος μετά την άνοδο του Ισλάμ στη χώρα χαρακτηρίστηκε από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, όπως τα τζαμιά Σουλεϊμιγιε και Σουλεϊμίγιε. Αργότερα, ο αρχιτεκτονικός ρυθμός τούρκικο-ροκοκό, υιοθέτησε γαλλικούς και οθωμανικούς αρχιτεκτονικούς τύπους με κύριο χαρακτηριστικό το βαρύ στολισμό.
Η ισλαμική λογοτεχνία και ποίηση με τα χαρακτηριστικά καλλιγραφικά γράμματα άνθισαν μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και κυρίως τον 18ο αιώνα.
Ο τουρκικός εθνικισμός επηρέασε βαθύτατα την τουρκική μουσική του 19ου και 20ου αιώνα, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό ύφος που επηρέασε μεγάλους ευρωπαίους μουσικοσυνθέτες.
Οικονομία
Η τουρκική οικονομία, η οποία είναι προσανατολισμένη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, γνώρισε ραγδαία εκβιομηχάνιση μετά το 1950. Η γεωργία εξακολουθεί να απασχολεί ένα σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού (35%), ενώ η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί παραδοσιακά τον σημαντικότερο κλάδο της τουρκικής βιομηχανίας και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών.
Η οικονομία της Τουρκίας έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηρίζεται από ένα ζωντανό και ολοένα αυξανόμενο ιδιωτικό τομέα, αν και το κράτος εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους οικονομικούς τομείς.
Οι πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας δεν ήταν ικανοποιητικές. Τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 2000 (πάνω από 7%) ακολούθησε βαθιά οικονομική κρίση κατά το πρώτο ήμισυ του 2001.
Το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα καθώς το 2000 ανερχόταν σε 58% και βελτιώθηκε ελάχιστα το 2001, ενώ ο δείκτης ανεργίας κυμαίνεται περίπου στο 10%.



ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σταθμοί στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπογραφή της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Σεπτέμβριος 1963
Έναρξη ισχύος της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Δεκέμβριος 1964
Υποβολή αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. Απρίλιος 1987
Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι: Χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας Δεκέμβριος 1999
Έγκριση της περιοδικής έκθεσης της Ε.Ε. σχετικά με την πρόοδο Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. Οκτώβριος 2002
Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης: Απόφαση για την εξέταση της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2004 Δεκέμβριος 2002
Έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. -
Σύσταση Ε.Ε. για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία -
Ημερομηνία υπογραφής συμφωνίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. -
Δημοψήφισμα για την προσχώρηση της Τουρκίας -
Η Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. -



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Επίσημη ονομασία:   Δημοκρατία της Τουρκίας
    
Έκταση:   779.452 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα:   Άγκυρα
Πληθυσμός(2006):   76.803.927 κάτοικοι
Επίσημη Γλώσσα:   Τουρκική
Εθνικό Νόμισμα:   Τουρκική λίρα
Πολίτευμα:   Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
    
Θρήσκευμα:   Μουσουλμάνοι 99%, άλλοι 1% (Χριστιανοί, Εβραίοι)
Σύνθεση πληθυσμού:   Τούρκοι (κυρίως),άλλοι
Βασικές Εθνικές Επέτειοι:   29 Οκτωβρίου (1923), Ημέρα Ανεξαρτησίας
ΑΕΠ ανά κάτοικο(2006):   4.600 $
Συμμετοχή στο ΑΕΠ(2006):   Υπηρεσίες 53,3%, βιομηχανία 29,8%, γεωργία 12,1%, κατασκευές 4,8%
Ρυθμός ανάπτυξης (Α´ Τρίμηνο 2006):   8,1%
Ενεργός Πληθυσμός(2006)   51,5% του συνολικού πληθυσμού
Κατανομή Εργατικού Δυναμικού (2006):   Υπηρεσίες 43%, γεωργία 32,2%, βιομηχανία 19,8%, κατασκευές 4,6%
Συναλλαγές με Ε.Ε. (2006):   Εξαγωγές: 51,5% - Εισαγωγές: 45,5%
Δείκτης Ανεργίας (2006):   10,4%
Δείκτης Πληθωρισμού (Ιούλιος 2001):   57,6%
Δείκτης Μετανάστευσης (2001):   1,5%
Χρήστες Internet (2000):   2.000.000 χρήστες
Κωδικός Ιντερνετ:   tr

bottom of page