ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΕΦΕΣΟΣ
EPHESUS
Η Έφεσος είναι μία απο τις αρχαίες πόλεις των ιωνικών δωδεκαπόλεων .Χτισμένη στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας.
βρίσκεται 60 χλμ.περίπου μακριά από την Σμύρνη.Με 250.000 κατοίκους ήταν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μικράς Ασίας. Σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.Η οποία ήταν αφιερωμένη στην θεά Άρτεμις.Κάθε απρίλιο γινόταν γιορτές προς τιμήν της Θεάς Άρτεμις. Ο ναός της Αρτέμιδος θεωρείται ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας.
Στην χριστιανική περίοδο κράτησε την σημασία της μετά την επισκέψη του Αγίου Ιώαννη του Ευαγγελιστή και της Παναγίας.
Το Σπίτι που έζησε η Παναγία βρίσκεται κοντά στην πόλη. Στα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια,ιδρύθηκε εκεί χριστιανική εκκλησία. Η Εκκλησία της Εφέσου ήταν μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της Μικράς Ασίας και που αποτέλεσε στην συνέχεια μία από τις Επτά Εκκλησίες της Αποκάλυψης.
ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ (ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ. ΠΟΥΛΙΩΝ)
Το Κουσάντασι είναι μια παραλιακή μικρή πόλη που βρίσκεται κοντά στην αρχαία Έφεσο και απέναντι από τη Σάμο.Το ονομά του στα τούρκικα σημαίνει νησί των πουλιών.Έχει 50 χιλιάδες κατοίκους. Αξίζει μια βόλτα στις αγορές και τα καταστήματα,την παραλιακή ζώνη στις καφετερίες και νυχτερινή ζωή στο κάστρο του.
Η Ιεράπολη της Φρυγίας ήταν η πατρίδα του αρχαίου Έλληνα στωικού φιλόσοφου Επίκτητου. Υπήρξε κέντρο της λατρείας της θεάς Κυβέλης, στην οποία και ήταν αφιερωμένο ιερό. Ήταν επίσης ονομαστή για τις πλούσιες θέρμες της (ιαματικά λουτρά).Η πολη αυτή υπήρξε έδρα αρχαιότατης χριστιανικής κοινότητας,καθώς και επισκοπική έδρα.Δίπλα στο σημερινό Παμούκαλε, βρίσκονται τα ερείπια της Ιεράπολης τα οποία ονομάζονται «Παμούκ καλέ»
(= φρούριο βάμβακος) από τη λευκότητα των αποθεμάτων (αλάτων) των πηγών. Γερμανοί αρχαιολόγοι που ανέλαβαν ανασκαφές στη περιοχή των ερειπίων αυτών από το 1887 απεκάλυψαν το αρχαίο θέατρο της πόλης, ερείπια λουτρώνων, αψίδων και άλλων αρχαίων κτισμάτων.
Σ΄αυτά επίσης περιλαμβάνονται το περίφημο πλουτώνειο άντρο, ερείπια χριστιανικών ναών,αρχαία
νομίσματα κ.ά..
Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία.
Νότια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Τραπεζούντα
Πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο των Ελλήνων Ποντίων μέχρι το 1922 και την Μικρασιατική Καταστροφή.Βρίσκεται στις ακτές ενός ανοιχτού όρμου, στις νοτιοανατολικές ακτές του Ευξείνου Πόντου
Παναγία Σουμελά
Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.
Άλλες σημαντικές πόλεις του Πόντου
Σινώπη,Πάφρα,Σαμψούντα,Αμάσεια,Κερασούντα,Τρίπολη,
Ριζούντα...
ΙΕΡΑΠΟΛΗ-ΠΑΜΟΚΑΛΕ
HIERAPOLIS-PAMUKKALE
ΠΟΝΤΟΣ-ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
PONDOS-BLACK SEA
ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
KAPPADOKIA
Η Καππαδοκία είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της Μικράς Ασίας.Η προέλευση της λέξης προέρχεται από μια περσική
λέξη ‘’κατπα-τουκα’’που σημαίνει ‘’Η χώρα των όμορφων αλόγων’’ Περιλαμβάνει τέσσερεις πόλεις της Τουρκίας, την Καισάρεια,
την Νίγδη, την Νεάπολη και την Ακσαραϊ. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών του 1922,οι κάτοικοι της Καππαδοκίας κατά θρήσκευμα και εθνικότητα ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι Έλληνες, μουσουλμάνοι Τούρκοι,Αρμένιοι κτλ.
Οι αρχαιότεροι λαοί της Καππαδοκίας ήταν οι Χουσίτες και οι Τουράνιοι(2500-2000 π.Χ.), οι πρώτοι που ίδρυσαν ένα αληθινό κράτος,ήταν οι Χετταίοι (2000- 1200 π. Χ.) Μετα την πτώση των Χετταιών κυρίαρχησαν οι Φρύγες στην περιοχή.Τα μετέπειτα χρόνια επικράτησαν στην περιοχή οι Λυδοί,οι Ασσυρίοι και οι Πέρσες.
Ο Μέγας Αλέξανδρος άρχισε την εκστρατεία κατά των Περσών το 332 π.χ.Μετά την ήττα των Περσών αρχίζει ιστορικά η ελληνιστική περίοδος στην περιοχή.
Τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο εξελληνισμός της περιοχής αυτής είναι πλήρης. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή οι πρώτοι χριστιανοί
λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής τοποθεσίας.Στον 11 μ.χ. αι., κατέκτησαν την περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι και Τα μετέπειτα χρόνια το κράτος των Σελτζούκων καταλύθηκε και η Καππαδοκία περιήλθε στους Οθωμανούς Τούρκους.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣH ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΛΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
Σας προτείνουμε την πτήση με αερόστατο στις κοιλάδες της μαγευτικής Καππαδοκίας.Μία αξέχαστη εμπειρία που κόβει την ανάσα.Θα βρείτε την ευκαιρία να θαυμάσετε τηνπεδιάδα της Καππαδοκίας με τις καμıνάδες νεραηδών και λαξευμένους βράχους.
ΤΡΟΙΑ
TROY
Η Τροία ή Ίλιον είναι μυθική πόλη, θέατρο του Τρωικού πολέμου, μέρος του οποίου περιγράφεται στην Ομήρου Ιλιάδα, ένα αρχαιοελληνικό έπος, του 9ου ή 8ου π.Χ. αιώνα, που περιέχει παλαιότερο υλικό (Ιλιάς σημαίνει «έπος του Ιλίου»).
Η Τροία (Τουρκ.: Truva) είναι επίσης το όνομα του αρχαιολογικού χώρου, της παραδοσιακής τοποθεσίας της Ομηρικής Τροίας, στη Μικρά Ασία, κοντά στην ακτή της σημερινής βορειοδυτικής Τουρκίας, νοτιοδυτικά των Δαρδανελίων κάτω από το Όρος Ίδα της Φρυγίας.
Κατά τη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, ιδρύθηκε στην τοποθεσία που πιστευόταν ότι ήταν η θέση του μυθικού Ιλξίου, μία νέα πόλη που ονομάστηκε Ilium-Ίλιον.
Η Πέργαμος ήταν μια δοξασμένη και πλούσια πόλη της επαρχίας Τευθρανίας της Μυσίας, στη Μικρά Ασία, και πρωτεύουσα του ομώνυμου Βασιλείου. Βρισκόταν χτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο 300 μ. υψόμετρο,Η ιστορία της πόλης αρχίζει στις αρχές του 4ου αιώνα π.χ και μέχρι την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στα 293 π.Χ. ο βασιλιάς Λυσίμαχος ασφάλισε στο οχυρό του λόφου τους θησαυρούς του και ανάθεσε στο στρατηγό του Φιλέταιρο να τους φυλάει. Ο Φιλέταιρος, μετά το θάνατο του Λυσίμαχου και με τα 9.000 τάλαντα των θησαυρών, ένα ποσό τεράστιο για την εποχή του, ίδρυσε το μικρό κρατίδιο της Περγάμου, που το κράτησε μέχρι το θάνατό του. Ο Άτταλος Α΄, ο απόγονός του, χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού για να εξωραΐσει την Πέργαμο κι ο Ευμένης Β΄, ο διάδοχός του, έχτισε ένα πλήθος ναών και δημόσιων κτηρίων και ανάμεσά τους το βωμό της Περγάμου.
Η Πέργαμος καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Ασίας. Η βιβλιοθήκη της ήταν από τις μεγαλύτερες του κόσμου.
ΠΕΡΓΑΜΟΣ
BERGAMA