ΞΕΝΑΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με:
ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΤΟΠΚΑΠΙ
To Τοπκαπί είναι ανάκτορο που χτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο και ήταν η ακρόπολη του αρχαίου Βυζαντίου.Σημαίνει στα τουρκικά ¨η πύλη του κανονιού¨.χτίστηκε τον 15 αι. από τον Μωάμεθ Β΄ και κατοικήθηκε μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853)
ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΤΟΛΜΑ ΜΠΑΧΤΣΕ
To Ντολμάμπαχτσε ήταν κατοικία των σουλτάνων από το 1856 μέχρι το 1922,Βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου.Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, και ολοκληρώθηκε το 1856. Το κόστος της ανέγερσης έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα.Συνολικά υπήρχουν 285 δωμάτια,43 σαλονία,6 χαμάμια,6 μπαλκόνια.
ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΜΠΕΙΛΕΡΜΠΕΙ
To Μπεïλερμπεï ήταν καλοκαιρινή κατοικία των σουλτάνων,Βρίσκεται στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.Χτίστηκε 1863-1865 επί του σουλτάνου Αμπδουλαζίζ,σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σαρκίς Μπαλιάν.Συνολικά υπήρχουν 24 δωμάτια,6 σαλονία,6 χαμάμια,6 μπάνιο.
ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ (ΣΟΥΛΤΑΝΑΧΜΕΤ)
Το Μπλε Τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α' απο τον αρχιτέκτονά Σεντεφχάρ Μεχμέτ Αγά(μαθητής του Μιμάρ Σινάν).Βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία.Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.Το τζαμί έγινε γνωστό σαν "Μπλε Τζαμί" λόγω της κυριαρχίας του μπλε χρώματος στην εσωτερική του διακόσμηση των κεραμεικών πλακάκιων της Νικαίας της Βιθυνίας.
ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝΙΕ
Το Σουλεϊμανιέ Τζαμί είναι το πιο σπουδαίο οθωμανικό τέμενος και το μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούολη.Βρίσκεται στο δεύτερο λόφο της παλαιάς πόλης που δεσπόζει τον Κεράτιο κόλπο.Χτίστηκε μεταξύ 1550 και 1557 με παραγγελία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' απο τον αρχιτέκτονά Μιμάρ Σινάν.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Τα μαυσωλεία των σουλτάνων,οι πύργοι,τα κάστρα,τα χαμάμια,τα τζαμία,και όλα τα άλλα μουσεία της πόλης κλπ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ
Ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε τον πρώτο ναό και τον ονόμασε ως ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας το 325 μ.χ.Ο ναός έπεσε σε μία πυρκαγιά και ξανακτίστηκε το 414 μ.χ. απο τον Θεοδόσιο τον Μέγα.Ο δεύτερος ναός καταστράφηκε στην στάση του νίκα το 532 μ.χ. στην εποχή του Ιουστινιανού και ιδρύθηκε ξανά στην ίδια θέση απο τους αρχιτέκτονες Αντέμιο και Ισίδωρο μεταξύ των ετών 532-537 μ.χ.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ
Ο Ναός της Παναγίας των Βλαχερνών ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία και τον σύζυγο της Μαρκιανό μεταξύ 450-453.Ψάλθηκε πρώτη φορά ο Ακάθιστος Υμνος μετά την πολιορκία των Αβάρων τον 6 αι.μ.χ και η κυριακή της ορθοδοξίας καθιερώθηκε στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Ο Ναός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί,ένα απο τα πιο φημισμένα αγιάστικα κέντρα της Κωνσταντινουπόλεως,που βρίσκεται έξω απο τα τείχη.Χτίστηκε τον 5 αι.απο τον Αυτοκράτορα Λεώντα Ι.Οναμάστηκε ως Μπαλουκλί (τούρκικα ''μπαλίκ'' που σημαίνει ο τόπος με τα ψάρια) για το αγίασμα που κολυμπούνε τα ψάρια.
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΙΩΡΓΙΟΥ
Από το 1600 ο πατριαρχικός ναός μεταφέρθηκε οριστικά στον Άγιο Γεώργιο Φαναριού.Είχαν προηγηθεί αλλεπάληλες περιπέτειες και μετακινήσεις ώσπου να καταλήξει εκεί που βρίσκεται σήμερα.Μία γενική εικόνα των μετακινήσεων Αγία Ειρήνη(315-325)Αγία Σοφία(325-1453) Άγιοι Απόστολοι(1453-1456) Μονή της Παμμακαρίστου(1456-1587)Θεότοκος η Παραμυθία(1587-1597) Άγιος Δημητρίος Ξυλόπορτας(1597-1600)Άγιος Γεώργιος στο Φανάρι σήμερα
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Είναι αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό.Από την αρχαία ελληνική παντώς η λέξη ''χώρα'',που σημαίνει''εκτός πόλεως''.Η οποία πρωταχτίστηκε τον 5 αι.και βρισκόταν έξω απο τα τείχη του Κωνσταντίνου.Μετά την κατασκευή των τειχών του Θεοδοσίου έμεινε μέσα άλλα το όνομα παρέμεινε.το σημερινό μοναστήρι κατά το τέλος του 11ου αιώνα κατασκευάστηκε απο την πεθερά του Αυτοκράτορα Αλεξίου του Κομνηνού(1081-1118),Μαρία Δουκαίνα.Ανάμεσα στα έτη 1310-1320 διακοσμήθηκε με τα ψηφιδωτά απο τον Θεόδωρο τον Μετοχίτη ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του Θησαυροφυλακίου της εποχής των Παλαιολόγων του Ανδρόνικος του 2ου.
Υπάρχουν πανέμορφα ψηφιδωτά απο το ευαγγέλιο,τα απόκρυφα ευαγγέλια και την παλαιά διαθήκη.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Ιππόδρομο, το Βασιλικό Υδραγωγείο, το Μωσαϊκό Μουσείο, βυζαντινά τείχη της πόλης, η Χρυσή Πύλη,το Παλάτι των Βλαχερνών κτλ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ
* ΠΡΩΤΗ(KINALIADA)
* ΑΝΤΙΓΟΝΗ(BOZCADA)
* ΧΑΛΚΗ(HEYBELI)
* ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ(BÜYÜKADA)
Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας. Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος).
Τα Πριγκηπονήσια μνημονεύονται για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Αριστοτέλη με το όνομα «Χαλκηδόνιοι νήσοι» ή «Δημόνησοι», από το όνομα κάποιου Δημόνησου
Η σημερινή ονομασία προήλθε από την εποχή που το μεγαλύτερο νησί υπήρξε ιδιοκτησία του βυζαντινού πρίγκηπα Ιουστίνου Κουροπαλάτη, στα 569 μ.Χ., ο οποίος έκτισε και ανάκτορο σε αυτό. Έκτοτε το νησί ονομάστηκε «Νήσος του Πρίγκηπος» και κατ' επέκταση τα γύρω νησιά «Πριγκηπόνησα». Πλήθος πριγκήπων και βυζαντινών αξιωματούχων κατέφευγαν στα ειδυλλιακά αυτά νησιά για ξεκούραση και συλλογισμό.
Οι Οθωμανοί τα αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα κατά καιρούς, όπως:
Kizil adalar (Ερυθρόνησα), από τις κοκκινωπές ανταύγειες των οροσειρών τους.
Papaz adalari (Παπαδονήσια), επειδή τα κατοικούσαν πολλοί καλόγηροι.
Seytan adalari (Διαβολονήσια), μεταφράζοντας κυριολεκτικά το «Δαιμονόνησα», που ήταν παραποίηση του αρχαίου «Δημόνησοι».
Στην καθημερινή ομιλία οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τα αποκαλούσαν «τα Νησιά», ενώ η σημερινή επίσημη τουρκική ονομασία τους είναι: Istanbul adalari (Τα νησιά της Πόλης). Στα νησιά δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και δρόμοι και οι συγκοινωνίες γίνονται με παραδοσιακές άμαξες και ποδήλατα.
Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Η σχολή στεγαζόταν στη Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της μονής θεολογική σχολή, η οποία εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1844. Όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν σε έναν σεισμό τον Ιούνιο του 1894, αλλά επισκευάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και η σχολή εγκαινιάστηκε πάλι τον Οκτώβριο του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του '50.
Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στη Χάλκη, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου.
Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την σχολική βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών, και χειρογράφων.
Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ιεροί Ναοί Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων
1. Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου.
2. Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου.
3. Ιερός Κοιμητηριακός Ναός Προφήτου Ηλιού Πριγκήπου.
4. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Χάλκης.
5. Ιερός Κοιμητηριακός Ναός Αγίας Βαρβάρας Χάλκης.
6. Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αντιγόνης.
7. Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού Κοιμητηρίου Αντιγόνης.
8. Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου Νήσου Πρώτης.
9. Κοινοτικόν Κοιμητήριον Πρώτης.