top of page

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης ήταν χώρος δημόσιας ψυχαγωγίας που προοριζόταν για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες, αποκτώντας παράλληλα θεσμικές και πολιτικές διαστάσεις. Σήμερα, στη θέση του βρίσκεται η πλατεία Σουλτάν ΑχμέτΣτα αξιόλογα μνημεία του Ιπποδρόμου ανήκουν η στήλη των Όφεων, ο οβελίσκος του Θεοδόσιου Α' και ένας ακόμα οβελίσκος από συναρμοσμένους λίθους που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Ζ' Πορφυρογέννητο, τα οποία σώζονται και διατηρούνται στο κέντρο του σύγχρονου δημόσιου χώρου.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ
Ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε τον πρώτο ναό και τον ονόμασε ως ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας το 325 μ.χ.Ο ναός έπεσε σε μία πυρκαγιά και ξανακτίστηκε το 414 μ.χ. απο τον Θεοδόσιο τον Μέγα.Ο δεύτερος ναός καταστράφηκε στην στάση του νίκα το 532 μ.χ. στην εποχή του Ιουστινιανού και ιδρύθηκε ξανά στην ίδια θέση απο τους αρχιτέκτονες Αντέμιο και Ισίδωρο μεταξύ των ετών 532-537 μ.χ.
Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ
H Βασιλική Κινστέρνα είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, διαστάσεων περίπου 141 × 66.5 μ. στην κάτοψη και χωρητικότητας 78.000 m3.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ
Ο Ναός της Παναγίας των Βλαχερνών ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία και τον σύζυγο της Μαρκιανό μεταξύ 450-453.Ψάλθηκε πρώτη φορά ο Ακάθιστος Υμνος μετά την πολιορκία των Αβάρων τον 6 αι.μ.χ και η κυριακή της ορθοδοξίας καθιερώθηκε στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Ο Ναός  της Παναγίας  Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί,ένα απο τα πιο  φημισμένα αγιάστικα κέντρα της Κωνσταντινουπόλεως,που βρίσκεται έξω απο τα τείχη.Χτίστηκε τον  5 αι.απο τον Αυτοκράτορα Λεώντα Ι.Οναμάστηκε ως Μπαλουκλί (τούρκικα ''μπαλίκ'' που σημαίνει ο τόπος με τα ψάρια) για το αγίασμα που κολυμπούνε τα ψάρια.
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΙΩΡΓΙΟΥ
Από το 1600 ο πατριαρχικός ναός μεταφέρθηκε οριστικά στον Άγιο Γεώργιο Φαναριού.Είχαν προηγηθεί αλλεπάληλες περιπέτειες και μετακινήσεις ώσπου να καταλήξει εκεί που βρίσκεται σήμερα.Μία γενική εικόνα των μετακινήσεων Αγία Ειρήνη(315-325)Αγία Σοφία(325-1453) Άγιοι Απόστολοι(1453-1456) Μονή της Παμμακαρίστου(1456-1587)Θεότοκος η Παραμυθία(1587-1597) Άγιος Δημητρίος Ξυλόπορτας(1597-1600)Άγιος Γεώργιος στο Φανάρι σήμερα
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Είναι αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό.Από την αρχαία ελληνική παντώς η λέξη ''χώρα'',που σημαίνει''εκτός πόλεως''.Η οποία πρωταχτίστηκε τον 5 αι.και βρισκόταν έξω απο τα τείχη του Κωνσταντίνου.Μετά την κατασκευή των τειχών του Θεοδοσίου έμεινε μέσα άλλα το όνομα παρέμεινε.το σημερινό μοναστήρι κατά το τέλος του 11ου αιώνα κατασκευάστηκε απο την πεθερά του Αυτοκράτορα Αλεξίου του Κομνηνού(1081-1118),Μαρία Δουκαίνα.Ανάμεσα στα έτη 1310-1320 διακοσμήθηκε με τα ψηφιδωτά απο τον Θεόδωρο τον Μετοχίτη ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του Θησαυροφυλακίου της εποχής των Παλαιολόγων του Ανδρόνικος του 2ου.
Υπάρχουν πανέμορφα ψηφιδωτά απο το ευαγγέλιο,τα απόκρυφα ευαγγέλια και την παλαιά διαθήκη.

ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

* Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
Η Γερμανική Κρήνη,Ο Αιγυπτιακός Οβελίσκος,τα Τρίποδα των Δελφών,Η Στήλη του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου

* Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

* Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΕΡΝΑ

* Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΙΩΡΓΙΟΥ

* Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

* Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

* Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

Η ξενάγηση ξεκινάει στις 09:00 η ώρα το πρωί από το ξενοδοχείο σας με επαγγελματία ελληνόφωνο ξεναγό.Τελειώνει στις 16:30 η ώρα.Τα εισιτήρια των μουσείων δεν περιλαμβάνονται.

(Στην Αγία Σοφία μετά τα 15 άτομα υποχρεωτικά παίρνουμε ακουστικά,τα οποία κοστίζουν 5 τλ. το άτομο)

Οι τιμές των μουσείων:
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ:ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Η ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ:  ΤΛ.
Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΕΡΝΑ:30 ΤΛ.

 

Μπορείτε να πάρετε μια καρτα(museum pass)που σας δίνει την δυνατότητα να επισκεφθείτε αρκετά από τα μουσεία με 295 λίρες για 5 μέρες.Δείτε απο εδω

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Όσον αφορά τις τιμές της ξενάγησης ενδέχεται να αλλάξουν κατά την διάρκεια της σεζον και των γιορτών.Παρακαλώ,επικοινωνήστε για να πάρετε την τιμή.

MUSEUM PASS.png
bottom of page